Яйця, кролики, курчата та інші великодні символи

Яйця, кролики, курчата та інші великодні символи

З чим у вас асоціюється Великдень? Про що ви думаєте, коли вимовляєте чи чуєте це слово? Напевно, в пам'яті виринають пухнасті кролики, курчата і, звичайно, різнокольорові яйця. Без них нікуди! Про ці яскраві великодні символи ми й хочемо сьогодні розповісти детальніше.

Що було раніше: кролики чи яйця?

Ще в далекі дохристиянські часи яйце було символом родючості та зародження життя. У багатьох легендах йдеться про червоне яйце.

  • Марія Магдалина принесла Тиберію разом із звісткою про воскресіння Ісуса Христа варене яйце, яке потім стало червоним, щоб підтвердити правдивість її слів.
  • 7 юдеїв вечеряли вареними яйцями та смаженою куркою і говорили про воскресіння Христа на третій день після розп'яття. Хазяїн будинку, в якому вони перебували, їм заперечив, що це така ж правда, як те, що оживе смажена курка та яйця змінять колір. Курка ожила, а яйця стали червоного кольору.

Також є практична версія пояснення необхідності фарбувати варені яйця – щоб не плутати їх із сирими. Її висунули німецькі історики, і з нею важко не погодитись. А варили яйця для того, щоби продовжити терміни їх зберігання. Виходить, що раніше були яйця.

Коли з'явилися Великодні кролики?

У 18 столітті у Європі з'явилася традиція підкладати фарбовані яйця під кущі та дерева, щоб їх знаходили діти. Для більшої казковості дорослі казали, що ця лисичка принесла такі гарні гостинці, або зайчик (з часом він одомашнився і став кроликом), або півник. Адже звичайна курка не може нести незвичайні яйця.

Потім до великодньої символіки приєдналися і курочки - матусі-кватинки, берегині сім'ї та роду, і курчата - символи продовження життя. Всі ці милі пташки та звірята підкріплюють світлий образ свята Воскресіння Христового. Вони символізують добро і несуть його до кожного будинку.

Галерея ZELENA - територія вишуканих подарунків для тих, хто нам дорогий. Наша колекція великодніх символів дозволить підібрати найкращий подарунок-сувенір на Великдень. Загляньте до нас за презентами для близьких людей. З нами ви даруєте найкраще!

Читайте також
Наші предки з XV століття і до 1700 року святкували Новий рік восени, а саме - у вересні. До речі, 1699 рік був найкоротшим, адже тривав лише три м...
Літо - час відпусток, канікул, відпочинку. Якщо ви не маєте змоги поїхати у відпустку на сонячне узбережжя, наприклад, на Середземномор’я, то...
Aquanova - це родинний бельгійський бренд, який існує з 1948 року. Компанія виготовляє преміальний текстиль та аксесуари для ванної кімнати, космет...
Мама, матуся, мамуля, муся, ма. Так ми з перших місяців життя називаємо найріднішу та близьку людину - маму. Ніхто у світі не може замінити її, ні ...
Пориньте у весну разом із великоднім декором з колекції ZELENA. Завдяки красивим тонам і відтінкам, відчутним текстурам і чудовим деталям святковог...
Збереження...