Листи до Санти та святого Миколая: Історія виникнення традиції

Листи до Санти та святого Миколая: Історія виникнення традиції

Листи до Санти та святого Миколая відображають довговічність і не підвладність часу цього ритуалу. Вони демонструють те, що навіть коли багато чого у світі змінюється, дитячі фантазії та мрії про іграшки та солодощі залишаються незмінними. Хочемо трошки розповісти про історію появи цієї зворушливої традиції.

Хто та кому спочатку писав листи?

Це може здатися дивним, але почалася традиція з написання листів Санта-Клаусом дітям. Спочатку він писав їм листи. В них Санта хвалив дітей за зразкову поведінку і журив за непослух. Ранні версії Санта-Клауса, як правило, зображували його прихильником дисципліни.

Малюнок Томаса Наста для Harper's Weekly, 1866 рік

Оскільки поштового сполучення тоді ще не існувало, то залишав листи Санта біля камінів, тому що підкидав їх через димар. Незабаром діти почали складати там і свої відповіді. Згодом Санта-Клаус почав залишати також і подарунки, пробираючись через той самий димар. З розвитком поштової системи, яка ставала все більш ефективною, батькам стало зручніше платити за марки, і діти почали отримувати листи від Санти поштою, сприймаючи листоношу як провідника до різдвяного дива.

Старовинна листівка із зображенням св. Миколая та дітей

А якщо ж копати глибше, то починалося все ще раніше, і листи надходили від святого Миколая, покровителя дітей та прототипу Санта-Клауса. Різниця між ними полягає в тому, що Микола Чудотворець, як його ще називають - реальна людина, яка жила на території сучасної Туреччини в 3-4 столітті, а Санта - вигаданий персонаж. Є кілька версій його появи.

Вважається, що традиція приносити дітям подарунки від імені святого Миколая з'явилася у середньовічній Німеччині. Спочатку батьки таким чином дарували дітям новий одяг та взуття, а потім уже додалися іграшки та солодощі. На територію нинішніх США легенда про святого Миколая потрапила разом із голландськими колоністами, які заснували Нью-Йорк.

1822 року Клемент Кларк Мур, американський письменник і літературознавець, придумав для своїх дітей казку у віршах, що розповідає про Санта-Клауса — казкового героя, який дарує дітям подарунки. Через рік ця казка була видана анонімно і стала мега популярною, а її герой почав нарівні зі святим Миколаєм приносити подарунки під ялинку або різдвяні шкарпетки, що замінили панчохи.

З того часу Санта-Клаус і святий Миколай чудово існують паралельно, допомагаючи радувати слухняних діток подарунками. У різних країнах Санта дарує їх на Різдво (25 грудня) та на Новий рік (1 січня), а святий Миколай – на День святого Миколая (6 або 19 грудня, залежно від календаря – юліанського чи григоріанського). В Україні вони теж обоє обдаровують дітей, дозволяючи отримувати вдвічі більше подарунків: і 6 грудня, 1 січня.

Зараз саме час написати листа їм обом, щоб вони встигли підготувати подарунки, а для відправки використовувати Поштову скриньку Санти, яку можна розмістити:

  • у торгово-розважальному центрі;
  • у магазині чи готелі;
  • вдома чи в офісному центрі;
  • у школі чи дитячому садочку.

Це так чудово – писати листи Санті та святому Миколаю разом із дітьми, створюючи цінні моменти, які оселившись у серці одного разу, залишаються в пам'яті на все життя. Це щастя. Даруйте цінне та запалюйте свято разом із ZELENA!

Читайте також
Пориньте у весну разом із великоднім декором з колекції ZELENA. Завдяки красивим тонам і відтінкам, відчутним текстурам і чудовим деталям святковог...
Красивий великодній декор - це ті важливі деталі інтер'єру, які його перетворюють, наповнюють особливою атмосферою і створюють настрій. Запалена св...
Кохати жінку – особливе почуття. Стільки віршів та балад складено про кохання. Здивувати та порадувати кохану подарунком - одночасно легко і ...
Кохання досконале. Воно чисте, тендітне, ніжне, хвилююче, божевільне, смішне та зворушливе. Кохання дарує ейфорію, розбурхує мурашок на шкірі, зава...
Романтика - це щось високе, хвилююче і незрозуміле, що народжується раптово і з часом виростає на щось більше, якщо говорити про романтичні почуття...
Збереження...